Ke-re-ta

Kretska talasokracija je civilizacija nastala na otoku Kreti, a procvat je imala od 2700. do 1450. pr. Kr., kada ju zamijenjuje Mikenska grčka kultura. Krečani su bili uglavnom trgovački narod koji se je bavio sa prekomorskom trgovinom. Njihova kultura, od otprilike 1700. p. n. e. nadalje, prikazuje veliki stepen organizacije, bez ikakvog traga vojnog plemstva koje je karakteriziralo buduće civilizacije.

 

  • Prirodna katastrofa oko 1600 p.n.e. erupcija vulkana Thera.
  • Oko 1420 p.n.e. Krečane zamijenjuju Mikenjani.
  • Negdje oko 1100 p.n.e. stižu Dorani.
Sustav za pisanje Zemljopisno područje Vrijeme trajanja
Kretsko hijeroglifsko Kreta (istok od osi Knossos-Phaistos) c. 2100-1700 BC
Linear A Kreta (osim krajnjem jugozapadu), Egejskim otocima (Kea, Kythera, Melos, Thera) i grčkom kopnu (Laconia) c. 1800-1450 BC
Linear B Kreta (Knossos), i kopna (Pylos, Mycenae, Thebes, Tiryns) c. 1450-1200 BC

 

 

 

Knos na grčkom otoku Kreti smatra se najstarijim evropskim gradom. U periodu između 3.000 i 1.400 god. prije nove ere Kreta je postala kolijevka jedne napredne civilizacije. Početkom 2. milenija pr.n.e. postao je centar proizvodnje i obrade bronze, koju su Krećani u velikoj mjeri izvozili. Pomorska trgovina obogatila je Kretu, te se oko 2.000 godine pr.n.e. na otoku grade prve palače, u velikim centrima, Knosu, Gurniji, Maliji i Festu.

Najpoznatija od njih je svakako palača u Knosu, koja je bila sagrađena, odnosno dograđivana kasnije u nekoliko faza, između 17. i 15. stoljeća pr.n.e. Prostirala se na 24 hiljade četvornih metara i imala je 1.300 prostorija. Bio je to kompleks sačinjen od prostorija namijenjenih stanovanju, te za administrativne, gospodarske i religijske svrhe. Kompleks je imao tekuću vodu, te sistem kanalizacija. Ono što prvo upada kod arhitekture u oči jesu karakteristični stupovi crvene boje, koji imaju užu bazu, a šire se prema vrhu.

 

Kretska religija fokusira se na ženska božanstva, a žene su također bile svećenice. Na pronađenim freskama vidi se kako je izgledala ženska moda. Žene su nosile veste sa kratkim rukavima, i slojevite naborane dugačke suknje. Te su veste bile otvorene do pupka, te dozvoljavale grudima da budu otkrivene Muškarci su nosili pregače i kiltove.

Profesor Cyrus H. Gordon (Forgotten Scripts; Evidence for the Minoan language) otvorio je novo područje proučavanja pokazavši da je rano kretsko pismo, pod nazivom Linearno A, predstavljalo semitski jezik. Zaključio je da je ''uzorak, za razliku od sadržaja, hebrejske i kretske civilizacije u izuzetnoj mjeri sličan" i istaknuo da se ime otoka Kreta, piše Ke-re-ta, što je podudarno s hebrejskom riječju ke-re-et (ozidani grad), i ima svoj pandan u semitskoj priči o kralju Kereta.

 

Bull-Leaping Fresco

 

 

CRETO-SEMITICA

 

Thera eruption

Erupcija na otoku Thera (današnji Santorini oko 100 km od Krete) nastale tijekom LM IA. Ova erupcija bila je među najvećim vulkanskih eksplozija u povijesti civilizacije i izvaditi oko 60 km 3 materijala i uvrštavanje 7 na Vulkanski Explosivity Index. Erupcija je uništio obližnje naselje u Akrotiri na Santorini, koji je pokopan u sloju plavca. erupcija se vjeruje da su pogođeni na Kreti, iako je opseg učinka je raspravljalo. Rane teorije predložio da ashfall od Thera na istočnu polovicu Krete obuzdan biljni svijet, zbog čega izgladnjivanje lokalnog stanovništva. Više temeljita ispitivanja na terenu su utvrdili da nema više od 5 milimetara (0.20 in) pepela pao negdje na Kreti. na temelju arheoloških dokaza pronađenih na Kreti, studije 21. stoljeća pokazuju da masivni tsunami, generira Theran erupcije, opustošio priobalje Krete i uništili mnoga kretska naselja.

LM IIIA period je obilježen svog bogatstva (tj bogati grobovi, ukopi i umjetnost) i sveprisutnosti Knossian keramičkih stilova. No, do LM IIIB, značaj Knososu kao regionalno središte te MATERIJAL 'bogatstvo', čini se da su se smanjili.

Kretski ostaci pronađeni su iznad Thera pepela sloj, što znači da je Thera erupcija nije uzrokovalo trenutnu pad kretske civilizacije. Kako su Krečani su moć more i ovisilo o pomorskih i trgovačkih brodova za njihov život je Thera erupcija vjerojatno prouzročilo značajan ekonomski teškoće. Da li ti učinci bili dovoljni da se aktiviraju pad civilizacije intenzivno raspravlja. Mikenski osvajanje Krete dogodila u kasnom razdoblju "Minojska II". U Mycenaeans bili vojni civilizacije. Koristeći svoju funkcionalnu mornarice i dobro opremljenu vojsku su bili sposobni za invaziju. Mikenski oružje je pronađeno u ukopima na Kreti. To pokazuje mikenske vojni utjecaj nije mnogo godina nakon erupcije. Mnogi arheolozi nagađaju da je erupcija izazvala krizu u kretskoj civilizaciji, što ih čini ranjivim na osvajanja od strane Mycenaeans.

Uništenje kretske civilizacije je najvjerojatnije zbog invaziju snage. Iako je raspad procvata civilizacije pomogao je izbija vulkan na Thera, konačan kraj je došao od vanjskih osvajača. Arheološki dokazi upućuju na to da je uništenje otoka je zbog požara štetu. Hood napominje da je palača u Knososu Čini se da su imali manje štete od drugih mjesta duž otoka Krete. Kao što prirodne katastrofe ne biraju ciljeve, nejednolika uništenje vjerojatno je uzrokovan osvajača. Oni bi vidio korisnost očuvanja palaču centar kao što je Knososu za vlastite potrebe.