Noetic Academy Danel - This is a work in progress. Please send corrections, suggestions and faceplates to: noeticacademydanel AT gmail.com

Meteoriti

Iako je danas asteroidni pojas hladan i suh, znanstvenici znaju da su ondje jednom vladali topli i vlažni uvjeti koji su bili pogodni za stvaranje nekih biomolekula, tj. osnovnih molekula za razvoj života. Tragovi biomolekula pronađeni u unutrašnjosti meteorita, koji su došli iz asteroidnog pojasa, mogli su se formirati jedino uz prisutnost topline i vlage. Sunce je prije zapravo bilo mnogo manje sjajno nego što je danas, pa ako uzmemo u obzir Sunčevu svjetlost, pojas asteroida mogao je biti čak i hladniji nego što je danas. A ipak znamo da su neki asteroidi bili zagrijani do temperature tekuće vode, koja je omogućila stvaranje nekih od tih zanimljivih biomolekula.

Meteoriti su kamena ili željezna tijela koja su iz asteroidnog pojasa pala na površinu Zemlje. Unutrašnjost asteroida se sastoji od metalne (željezne) jezgre i stjenovitog (silikatnog) plašta, oko kojega je obavijena kora s mnogo ugljika. Prema sastavu djele se na 3 skupine;

C - tamni ugljikovi asteroidi (75%)
S - kameni asteroidi (15%)
M - metalni asteroidi (10%)

Hondriti su vrsta kamenih meteorita, sadrže organske materije i minerale koji sadrže vodu. Neki imaju vrlo složene organske spojeve, koji se javljaju u omjerima i vezama neuobičajenim na Zemlji, te neku vrstu tjelešaca. Pojava tih tvari je dokaz da su bili u pogodnim uvjetima za nastanak organogenih spojeva iz neorganske tvari.


Meteorit ALH84001 otkriven u Antarktici in 1984.

 

Meteorit Murchison

Meteorit Murchison (Australija 1969) ima visoki postotak vode (12%). U njemu je pronađeno 92 različite aminokiseline od kojih samo 19 postoji na Zemlji.


Murchinson meteorit

Space rock contains organic molecular feast
Murchison meteorite

 

Cijano-bakterija u meteoritu

NASA-in tim, na čelu s Richardom Hooverom iz Marshall Space Flight Centera u Huntsvilleu otkrio fosiliziranu izvanzemaljsku bakteriju u jednom meteoritu. Sama bakterija je bila anaerobna i spadala je u vrstu cijano-bakterija no nije nalikovala ni jednoj poznatoj bakteriji s planete Zemlje.


Fosilna vanzemaljska bakterija iz meteorita
 
Cijanobakterije iz meteorita koje je ispitivao Richard Hoover

Richard Hoover, NASA Scientist, Claims Extraterrestrial Life Evidence Found In Meteorites
NASA scientist: Evidence of alien life on meteorite

 

Nusproizvodi bakterijske aktivnosti u meteoritu

Science magazin je objavio kako je tim Davida McKaya iz NASA-e otkrio tragove života u meteoritu, točnije nusproizvode bakterijske aktivnosti.

Fossil Life in ALH 84001?

 

Meteorit koji je pao prošle godine sadrži iznenađujuće molekule

Kemičarka iz Arizone Sandra Pizzarello i njezini kolege istopili su neke minerale pomoću kiseline, ono što je ostalo su mnogi organski spojevi koji sadrže sumpor i kisik, od kojih neki još nikada nisu bili identificirani u meteoritima. Molekule su se formirale u uvjetima sličnim onima koji su vladali mladom Zemljom, a to su toplina i bogatstvo vodom.


Meteorit koji je pao iznad Kalifornije

Meteorit koji je pao prošle godine sadrži iznenađujuće molekule
Meteorit koji je prošle godine pao na Zemlju, DONIO sastojke ŽIVOTA

 

Pronađen DNK u meteoritima

Istraživači su otkrili građevne blokove života u meteoritima, kao što su amino kiseline koje stvaraju proteine, također su pronašli nukleobaze, ključne sastojke DNK. Međutim, bilo je teško dokazati da te molekule nisu kontaminirane izvorima s Zemlje.
Znanstvenici potvrdili postojanje DNK materijala u meteoritima. Kako bi dokazali da meteori nisu kontaminirani DNK-om na Zemlji uspoređena su dva različita tla na koje je pao meteorit.
Jedan je pao 1969. godine u Australiji, a drugi na Antarktici. Uzorci su bili potpuno drugačiji što znači da DNK zaista potječe iz svemira.
"Bio sam zapanjen i prvo nisam mogao vjerovati. Trebalo mi je godinu dana samo da provjerim prvobitni rezultat".
"Na početku se ovog projekta činilo da su nukleobaze u tim meteoritima bili zemaljska kontaminacija, ovi su rezultati meni bili veliko iznenađenje," rekao je Michael Callahan.
Osim dvije osnovne komponente DNK, adenina i guanina, znanstvenici su u meteorima pronašli i dvije kemijske supstance koje sudjeluju u biološkim procesima i nalaze se u staničnom tkivu. No, u meteorima su otkrivene i tri molekule čija se struktura ne može naći u biologiji što je još jedan dokaz da potječu iz svemira.


Pronađen DNK u meteoritima

Carbonaceous meteorites contain a wide range of extraterrestrial nucleobases
Carbonaceous meteorites contain a wide range of extraterrestrial nucleobases PDF
Pronađen DNK u meteoritima

Pronađen DNK iz svemira
Pronađen DNK u meteoritima
U meteoritima pronađeni tragovi DNK
Senzacionalno otkriće: Meteoriti pali na Zemlju u sebi imaju DNK
Građevni blokovi DNK pronađeni u meteoritima iz svemira

 

Fosilizirane vanzemaljske alge

Fosilizirana alga vanzemaljskog podrijetla pronađena je u meteoritu iz Šri Lanke; publicirano u Journal of Cosmology pod nazivom: "Fossil Diatoms in a New Carbonaceous Meteorite".


Fosilizirane alge
 
Nepoznata fosilizirana struktura diatoma


Fosilizirane alge nezemaljskog podrijetla
 
Zemaljska alga pronađena u meteoritu Polonnaruwa

Znanstvenici otkrili fosilizirane vanzemaljske alge


Nastanjive zone Sunčeva sustava

U astronomiji i astrobiologija, okružuju i nastanjive zone (CHZ), ili jednostavno nastanjive zone , kolokvijalno poznat kao Zlatokosa zona je područje oko zvijezde unutar koje planetarne mase objekata s dovoljnim atmosferskog tlaka može podržati tekuće vode na površini. Granica CHZ su izračunati koristeći poznate zahtjeve Zemljine biosfere, njezin položaj u Sunčevom sustavu i količini energije zračenja koje prima od Sunca.
Procjene za nastanjive zone unutar Sunčevog sustava rasponu 0,725 do 3,0 astronomskih jedinica.

Promotrimo malo podrobnije područje Sunčeva sustava. "Nestala planeta" bi od Sunca trebala biti udaljena 2,38 AJ, granica nastanjive zone Sunčeva sustava je 3 AJ. Taj se planet nalazio na rubu ekosfere koja u našem Sunčevu sustavu označava područje mogućega života. Samo se unutar tog pojasa može odvijati evolucija. Ta se ekosfera od Venerine i Zemljine staze proteže do područja izmedu Marsa i Jupitera.
Jedino "Nestala planeta" nam objašnjava biomolekule i druge organske spojeve koji su pronađeni u meteoritima, takvi spojevi mogu nastati jedino u vodi koja je u tekućem stanju. "Nestala planeta" se nalazila u Nastanjivij zoni, imala je tekuću vodu, imala je sve uvjete za nastanak života i na njoj je također nastao život sličan kakav je i na Zemlji.


Procijenjena veličine nastanjive zone Sunčeva sustava
 

Circumstellar habitable zone

Scientists find life coming to Earth from space
Cells Retrieved From Stratosphere Are Alien Life, Scientists Claim
IZVANZEMALJSKA BIĆA U STRATOSFERI
Kometi i panspermija: posjetitelji iz svemira kroje našu sudbinu


<< Asteroidi i kometi Index Smrt Marsa >>

This is a work in progress. Please send corrections, suggestions and faceplates to: noeticacademydanel AT gmail.com